JR Motoren

Auto of bedrijfsbus leasen? Dit zijn de opties

Geplaatst op

Veel bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid een auto te leasen. Er zijn ook bedrijven die zelf een bestelbus leasen of andere voertuigen. Je kunt zelfs equipment en machines leasen. Leasen is eigenlijk een vorm van huren. Het leasebedrijf financiert jouw auto, bestelbus of ander materieel en jij betaalt hen maandelijks terug. Binnen het leasen is veel mogelijk. Als bedrijf kun je in principe kiezen uit twee soorten leasecontracten. Operational lease en Financial lease. Leasemaatschappijen bieden ook steeds vaker de mogelijkheid voor particulieren om te leasen. Dit is de zogenaamde Private lease. Door wat rond te kijken en te vergelijken, kun je vaak ook goedkoper leasen. Het is dus verstandig om niet zomaar akkoord te gaan met het contract, maar juist even verder te kijken. 

Operational lease

Operational Lease kan jou als ondernemer extra financiële ruimte bieden. Je kunt gebruik maken van een auto, bestelwagen of ander kostbaar bedrijfsmiddel, zonder dat je daarvoor een groot bedrag in één keer voor neer hoeft te leggen. Het is eigenlijk een vorm van huur. Je bent tijdens de looptijd van je leasecontract geen eigenaar van het bedrijfsmiddel, dus deze komt ook niet op de balans te staan. Daarnaast ligt het risico van waardevermindering van het object bij de leasemaatschappij en niet bij jou. Vaak zit bij je leasecontract ook het onderhoud van de wagen en reparaties in. Dat betekent dus dat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan, maar dat dit door de leasemaatschappij bekostigd wordt. Het nadeel van deze vorm van leasen, is dat je na afloop van het leasecontract, je de sleutels weer in moet leveren. En dat terwijl je er maanden voor betaald hebt.

Rijden, Auto, Navigatie, Snelheid, Auto Rijden, De Weg

Financial lease

Bij Financial lease is dat niet het geval. Jij koopt het voertuig zelf, maar met het geld dat je leent bij de leasemaatschappij. Aan het eind van de looptijd van het contract, is het geleende bedrag helemaal afgelost en blijft de auto in jouw bezit. Doordat je zelf de eigenaar bent, komt het bedrijfsmiddel ook op je balans te staan en dat biedt vaak fiscale voordelen, zoals investeringsaftrek en renteaftrek. Doordat je niet direct het bedrag in één keer hoeft te betalen, maar het maandelijks af kunt lossen, houd je maximale financiële speelruimte en kan je bedrijf groeien.Doordat jij de eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, betekent dat wel dat je zelf reparaties en onderhoudsbeurten zult moeten bekostigen.

Private lease

Bovenste twee leasevormen zijn enkel toegankelijk voor bedrijven. Ook als particulier kun je echter leasen. Door middel van Private lease rijd jij als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag, zonder dat deze van jou is. Alle kosten, zoals onderhoud en reparaties zijn inbegrepen tijdens de looptijd van het leasecontract. Je hoeft zelf alleen de brandstof te betalen. Net als bij de operational lease, dien je het voertuig na afloop van het contract wel weer in te leveren. Je huurt de auto dus eigenlijk. Dat kan ideaal zijn, wanneer je even niet het geld beschikbaar hebt in één keer, maar wel maandelijks een bedrag kunt missen.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

Japanse of Duitse auto importeren?

De twee meest vooraanstaande autofabrikanten, Duitsland en Japan, domineren al tientallen jaren de autoproductie. Hoewel beide fabrikanten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden